Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rivulus_karaja Municipio_Andres_Mata_(Sucre,_Venezuela) Ruda_silvestre_española Municipio_de_Sydney_(Dakota_del_Norte) Relaciones_entre_Japón_y_Panamá Municipio_de_Traskwood_(Arkansas) Iglesia_de_la_Encarnacion_(Asuncion) Renata_María_de_Jesús_Soñé_Savery Universidad_de_Concepción_(baloncesto) Museo_Dali Tren_Ligero_de_Guadalajara Rey_heredero_de_la_Corona_de_Aragón Urtenen-Schonbuhl Murphydium Robert_David_Sanders_Novak Municipio_de_Bierutów Gildo_De_Stefano Ronco_pelon Rezső_Soó Fuerte_Jesús,_María,_Jose_de_Río_Grande Restauracion_Inglesa Fuentecaliente_de_Lucio Represa_de_Gatun Un_camello_subio_a_un_tranvia,_en_Grenoble,_y_el_tranvia_le_esta_mordiendo_la_pierna Tuhovishta República_Checa_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Lillehammer_1994 Municipio_de_Prairie_(condado_de_Davis,_Iowa) Front_pour_la_Democratie_au_Burundi Retromóvil Giro_de_Italia_1991 Función_monótona_decreciente Rosal_de_la_Frontera Fred_Steiner Up_in_It Revolución_del_11_de_Septiembre Fresneda_de_Cuellar Trotula_de_Salerno Insecula Fueros_de_Aragón Gernika_Lumo Ienesetei Gnumed Iglesia_de_San_Gil Retratista_de_corte Gastao_Vidigal_(Sao_Paulo) Municipio_de_Long_Island Municipio_de_Riley_(condado_de_Vigo,_Indiana) Rocky_DeSantos Republica_Cromagnón Ruta_Jacobea_Portuguesa_de_la_Costa Gigantes_bíblicos Ria_do_Barqueiro Upata Globo_de_Oro_a_la_mejor_serie-Drama Freak_the_Freak_Out_(canción)

html map