Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Ca_phe_nâu_đa Champagne-Mouton Bow_Mar Bernabe_de_Modena Caltha_pygmaea Ben_kiernan Cacicazgos_mayas_en_Yucatan Camissonia_californica Carabus_hungaricus Buncombe_(Illinois) Butterfly_(cancion_de_Crazy_Town) Bissy_la-Mâconnaise Bornoa Celemín Carcassonne_(desambiguación) Beatriz_Segura Caca_(mitología) Benito_Gracia_Beatobe Capitulos_de_Yaiba Blanca_de_Borbón_y_Borbón_Parma Cardin_(cantante) Bob_Bignall Barcos_de_guerra Berberana Bellfort Chang_Sellés_Ogino Barrio_de_Gràcia Centelles_(Barcelona) Blecourt_(Norte) Camara_de_Senadores_de_Uruguay,_Legislatura_XLIa_(1972_1973) Barilius_tileo Catedral_de_San_Salvador_de_Ávila Callistina COPS Bartolome_gonzález_jimenez Bataraza_Palawan Carlos_G._Daireaux Canna_siamensis Carson_Cistulli Butschwil Batalla_de_Jilib Biblioteca_y_Museo_Presidencial_de_Dwight_D_Eisenhower Casabianca_(Q183) Caithréim_Chellacháin_Chaisil Beaucourt-en-santerre Cahais Carlos_II_de_Saboya Carlo_Alfredo_Piatti Carta_de_los_Derechos_Fundamentales_de_la_Unión_Europea Burocratización Bandera_de_etiopía Cabo_D'Aguilar Castillo_Formós Beat_the_Boots_II Carretera_Central_(Perú) |
html map |