Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Boësse-le-Sec Cd_r Carne_electrónico Blakesley Castillo_del_Papa_Luna Camilla_(desambiguacion) Bactridium_erythropterus Batalla_de_Zutphen Bascunana_de_san_pedro Canal_de_Borgoña Bus_interurbano_de_Cataluña Candido Bhanotia_fasciolata Brycon_insignis Camilo_Gonsar Brave_(película_de_2012) Cabo_Carlota Centro_de_Investigacion_Economica_y_Presupuestaria Catalina_de_Aragón_y_Castilla Baby_it's_you Bobby_McFerrin Biflorae_(Bulbophyllum) Certamen_Internacional_de_Guitarra_Clásica_Julián_Arcas Año_675 Calluna_beleziae Castillo_de_Gyula Baikunthpur Barkhausia_zacinthia Bloq_mayus Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_1929 Beihefte_zum_Botanischen_Centralblatt._Zweite_Abteilung,_Systematik,_Pflanzengeographie,_angewandte_Botanik Carlos_C._Castañeda Caballón Año_223_adC Bandera_de_york_(pensilvania) Bosanska_Krupa Campanula_venusta Bart_deelkens Caldera_(Chile) Carlos_Cabezas_(Electrodomésticos) Caryota_rumphiana_var._indica Balagtas_(Bulacan) Brithysternum Bandera_de_teverga CICS Bahía_de_Liaodong CFR_Timişoara Baldé Champagne_(Ardeche) Boom!_Shake_the_Room Bangwelo Bloomingburg_(Nueva_York) Canopus Baldwin_de_Ibelin Bodega_Borbore

html map