Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Alburnus_vistonicus Agustin_Yañez_Delgadillo Condado_de_Anjou Albert_Wolff Acer_itoanum Condado_de_Palo_Pinto Wittnau City_of_Houston_Fire_Department Vostochni_(Beloréchensk,_Krasnodar) Aconitum_macranthum Climax,_Colorado Acerodon_humilis Condado_de_Van_Buren_(Arkansas) Windows_Neptune Cistus_palhinhae Abaira Chieniopteris Clasificación_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2018 Venas_cerebrales_profundas Aegonychon_purpurea-coeruleum WSXGA+ Civitella_San_Paolo Watney_cup Acontia_aprica Vuelve_A_Mí ASO_(Ordenación_Arbitraria_de_Slices) Codigo_Organico_de_Tribunales_(Chile) Conjunto_histórico_de_Vélez-Málaga Afrophthalma_zoiai Zsigmond_Kemény Charlotte_Park Vuelo_705_de_FedEx Conde_de_Montijo Aguas_internacionales Clistenes_de_Sicion Aarón_Cometopuli Adrian_Fuentes_Fidalgo Vendin-les-Béthune Vivir_es_fácil_con_los_ojos_cerrados Chicureo Aeropuerto_Internacional_José_María_Yañez Condado_de_Wilcox_(Alabama) Vincent_Palermo Achillea_sibirica WXw_Unified_World_Heavyweight_Championship Comerío_(Puerto_Rico) Colpes_(Pomán) Comarcas_de_Palencia Charun Concepción_zoo ARCO_Aerolíneas_Colonia_S.A. Colegio_San_Carlos Chile_Limpio,_Vote_Feliz Al-Bujari Yerbabuena

html map