Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mohamed_Safwat Artemision Hidrocarburos_aromáticos_policíclicos Historia_del_transistor HEB_Grocery_Company Guttiferae Muhammad_An_Nasir Montiers_sur-Saulx Asamblea_Legislativa_de_la_República_de_El_Salvador I_T_Sligo Antonio_Cabezon Gustavo_Benítez Artus_Quellinus Antolin_Monescillo Artemisia_caudata_f._forwoodii Arteria_gastroepiploica_sinistra Heinrich_Friedrich_Conrad_Sander Mollo Hemitaurichthys Mordellistena_coleae Antonio_de_Velasco_y_Ayala Minuan Ateísmo_Católico Monserrat_(desambiguación) Huntington_(Arkansas) Avenida_Bolívar_(Ciudad_de_Guatemala) Angirey Heterogamético Asno_zamorano_leonesa Asobi_ni_Iku_yo! Harley_davidson Apurimac_prehispanico Huracan_San_Calixto Hyde_Park_(condado_de_Lamoille,_Vermont) Milton_Reyes Andhra Anales_de_los_cakchiqueles Ayapango_(municipio) Hypnum_filicinum_subsp._curvicaule Gyorgy_Spiró Hermandad_de_La_Borriquita_(Puerto_de_Santa_María) Misterio_de_la_Santísima_Trinidad Hass_(fruto) Misamis_Occidental IGF_1 Autovia_shikoku_jūkan Antigono_II_Gonatas Antonio_Isasi As_ii Asalto_al_cuartel_madera Anjesenmeryra_II Hernando_de_Alarcón_(militar) Anton_(Texas) Hermy Hallazgo_arqueológico

html map