Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Joncy Iwatsuki_ku_Saitama Lenguaje_de_Manipulacion_de_Datos John_Titor La_radio_libre_de_roscoe La_Grande_Fosse Leao Las_Bajadas Legio_I_Armeniaca Jean_Berko Jervine_Mook José_María_de_Acha La_señal Instituto_Hondureño_de_Seguridad_Social La_leyenda_del_rey_errante Juicio_con_jurados Kalje Kraftklub Israel_en_los_Juegos_Olímpicos_de_México_1968 Kloulklubed Jorge_Fernandez_Alemán La_Trinite_Porhoet Lemmus_portenkoi Jezper_Söderlund Liu_Yùlíng La_Motte_(Var) Jesus_Aguirre_y_Ortiz_de_Zarate Juan_Catriel_(el_joven) La_Baby_Sister Limnocassis_boroveci Lastebasse Liga_Superior_de_Cajamarca_2009 Ironía_socrática La_Bellevilloise Jean_de_Beaumetz Lansi-Suomen_lääni Jose_Luis_Lopez_Peinado Intervención_española_en_América Kenny_Anthony_Green Jan_Sverák Jesús_Fernández_(baloncestista) Lanhères Kasper_Klostergaard Linea_8_del_Metro_de_Barcelona Lapsana_communis_var._pubescens John_Handler Juan_Garcia_Ripollés Jose_Joaquin_Vallejo Les_Avellanes_i_Santa_Linya_(Lerida) K_F_Roth Li_Hongzhang Jardin_Botánico_de_Kew Jesus_Maria_Lobato Lady_Chablis José_María_Altuna_Bengoechea

html map