Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Isométrica Jorge_Riesco_Errázuriz Ito La_peste_bubonica Isla_Alaid Lazo_(accesorio_del_gaucho) Lee_Ritenour Islas_Anglo-Normandas Leenh. Leonardo_Rojano Jacqueline_Lee_Bouvier_Kennedy_Onassis José_María_Salazar_Ureña Labastide_Saint_Georges La_Comision_de_la_Estaca Kiba_Yūto Javier_Francisco_Serrano_Cacho Iván_Perujo Jean-Joseph_de_Laborde Juan_de_Bermudez José_María_Lidon_Corbí Lista_de_capitulos_de_Yu_Yū_Hakusho Iván_Séchenov Langli Lake_Colorado_City_(Texas) Kaiketsu_Zorori Lepidobatrachus José_Camacho_Carreño International_Railway_Industry_Standard Joaquin_Camargo_Gómez_el_Vivillo Lambesc José_María_Silva_(fotógrafo) Jose_María_Tornel Isidro_Gil Julio_Martinez_Paez Isaura_Espinoza Jabalí_(Segunda_República_Española) Jose_Gomez_Acebo Lew_Rockwell Jean_de_la_fontaine James_Balfour Lago_Michigan Jose_María_Minella Kappas Julio_Cesar_Ruiz Lista_de_paises_por_poblacion_futura_(variante_constante) J.R._Pinnock La_Malata_(La_Coruña) Isuzu_H_Series Jose_Dario_Salazar_Cruz Jahresbericht_der_Pollichia Julian_Padrón Joplin Joan_Panella_Bonastre John_Alex_Cano Irene_Gruss

html map