Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Juan_José_Pérez_Cañestro Isla_Floreana Laguna_La_Senoraza Lago_de_Tegel Iñaki_Gabilondo_Pujol Ley_Aquilia Les_Cerqueux Kelsey La_Tranquera Jean-Louis_Servan-Schreiber La_Movida_Subterránea L.W.Lenz La_Haye_Aubree Juniperus_umbilicata Jean_Baptiste_Rene_Robinet Kryptoterus_bicirrhis Joseph_Rose Jardín_Botánico_de_Ozarks Jose_María_Ponce_de_Leon Jose_Maria_Diaz_y_Diaz_Villamil José_Miguel_Ramon_Ydigoras_Fuentes Intermedia_B Javier_Henares Kishanganj Jaime_Sanjust Intestino_delgado Linea_L9_(EMT_Madrid) L_A_Lopez Leda_y_María Jose_Ignacio_Zahinos_Sánchez Interregno Johnny_Warren José_Javier_Mugica Lars_Frederiksen_and_the_Bastards Introduccion_matematica_a_la_relatividad_general Julian_Pachón La_Música_en_La_Antiguedad Libelos_antisemitas Iris_diantha José_Fernández_de_Villa-Abrille_y_Calivara Iulia_Hasdeu La_noche_del_oraculo Instituto_Ludwig_Von_Mises Lamas_(desambiguación) Jesús_Rodríguez_Lázaro Jean_Pierre_Serre José_Luis_Pérez_Raez Kimboraga_yammerana José_Fernández_de_Villa-Abrille La_fiera_(telenovela_de_1999) Leyte_del_Sur Lamiodendron_magnificum La_versión_de_los_Setenta Ismailí Joshe_Arriaran_Aramburu

html map