Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Kazy Lista_de_Presidentes_del_Consejo_de_Ministros_de_España Kamil_Contofalský Limantria_de_los_pinos Ki_(mitología) La_Crónica_Profética Lila_dice José_Monzo_Ríos Jenny_Vargas Libertad_Digital Las_Huellas_de_Dios Křestanska_a_demokraticka_unie_Československa_strana_lidová Instrumentos_de_navegacion Literatura_en_España Laguna_La_Porfia Liga_Chaquena_de_futbol Johann_Krankl Jimena_(desambiguacion) Jiyu_Rengo Jessup Konzertstuck_(Weber) Kentia_humboldtiana Jardin_de_las_delicias Karina_Villazana_Alvarez Leigh_Alma_Johnson Kichute Lago_de_hourtin_y_carcans La_escalera_mecánica Julio_Burell_y_Cuellar Jari_Ehrnrooth Islote_Caamaño Irina_Selyutina James_O_Crosby Kunchukojabl Lista_de_países_por_PIB_(PPA)_per_cápita La_matanza_de_Texas_III_Leatherface Jonathan_Avery Liga_Nacional_de_Guatemala_1983 J_M._Vargas_Vila Julian_Aznar Lee_Jun_Fan Libertadores_de_Queretaro J._H._Ryley Lenguaje_griego Leño Leptodactylodon_bicolor Lamotte_Buleux Jardin_Botanico_de_la_Unellez Iván_Dominguez Instituto_Nacional_de_Educación_Física_de_Cataluña_(Barcelona) José_Joaquin_Sánchez_Valdivia La_creacion Khafra Karel_el_robot Joaquín_Lavín_Infante

html map