Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Port-de-Piles Platini Peer2Mail Pody_(Krasnodar) Ornatinoda Naranja_(Florida) Osorno_(estación) Parapholis_strigosa Playoffs_NBA_1958 Oh_Mercy Plebiscito_de_1988 Parroquia_Urbana_Punta_Cardón Museo_Municipal_de_Bellas_Artes_de_Santa_Cruz_de_Tenerife Pitta_maxima Petersburg_(Tennessee) Orquesta_Sinfonica_de_RadioTelevisionEspanola Plymouth_(condado_de_Grafton,_Nuevo_Hampshire) Plaza_General_San_Martín_(Buenos_Aires) Pipraeidea_melanonota Parque_de_la_Vall_d'Hebron Pakistán_del_Oeste Petarded Objetos_frágiles Museo_de_la_Gran_Guerra_Patria,_Kiev Mykolas_Rudzinskas Numero_suaves Pira_funeraria Plaza_de_mercado_(economía) Phyllorkis_maxima Nélida_Romero Ontología_desde_América_Latina Phazotron Nick_Anderson Nahum_Gutman Penney_Farms Parnasiano Nicolas_Montanez Nicolas_Remy Nevada_(Espana) Nagri Pagalu N_321 Pedraza_de_Campos Paguridae Polemanniopsis Pachuca_Oriente Plectis Pito_namaqua Orestes_Rodriguez_Vargas Peter_Denton Pabellón_de_Aragón_en_la_Expo_2008 Play_yan Paraeuops_porulosus Personajes_de_d_gray_man Plaza_de_España_(Cádiz)

html map