Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Alto_(voz) Cymbopogon_flexuosus Copa_FA_de_China Dragón_de_olas Cuerpo_israelí_del_mar Corrector Alfa_Microscopii Cuvette-Oeste Dilatación_termica Diacónico Del_cuplé_al_tango Edgar_Diddle Amparo_(nombre) Delphi_for_PHP Alzavidrios Detenido-desaparecido Convento_de_San_Francisco_de_Asis E_T_the_Extra-Terrestrial_(videojuego) Dusan_Pavlovic Declaración_de_Independencia_de_la_Argentina Cómpeta Ambroise_marie_francois_joseph_palisot_de_beauvois Dontell_Jefferson David_José_Kohon Don_Emilio D_F_A Divinities_Twelve_Dances_with_God Dryomantis Dinastia_Merovingia Cámara_de_Concejales_(Japon) Distrito_de_Ludwigslust División_de_honor_de_futbol_femenino_1990/91 Don_Ohl Economia_de_California Dimetra_craibiana Corethrogyne_scabra Coral_Aita_Donostia Director_gerente Devónico_tardio Déjaselo_a_la_Diva Cultura_de_la_paz Copa_de_la_UEFA_1971_72 Durch_den_Monsun Declaración_de_los_Derechos_de_los_Pueblos_Indígenas Distrito_de_San_Cristóbal Alfonso_Lucini_Mateo Copa_Davis_1994 Echinodorus_natans_f._repens Edgar_Mitchell Alvaredo Dassault_Mirage_4000 César_Monasterio Correntinazo Cueva_Eiros Economia_de_Vietnam

html map