Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Monumento_a_Rius_i_Taulet Andy_LaVerne Gérard_Lebrun Hypsiboas_marianitae Héctor_J._Campora Mitología_yorubá Miss_USA_1991 Arthroleptis_variabilis Athanasiaceae Arthur_Symons Antigua_Republica_Yugoslava_de_Macedonia_en_los_Juegos_Olímpicos Arboreto_de_Friburgo-Gunterstal Apeadero_(Puerto_Rico) IPCC Arrasate_Mondragon Idioma_aranés Armoles Hamilton_(Canadá) Missècle Aserrones Hanóver,_Baja_Sajonia Guadalupe_(Nuevo_Leon) Asakura_Noriyuki H.C.Watson Arischrada_molucellae Monoxoclorato_(I) Atlético_zulia_futbol_club Monthly_asuka Aviron_bayonnais Guamocó Monasterio_de_Santa_Catalina_del_Monte_Sinaí Atom_heart_mother_suite Animal_Crossing_(serie) Motor_de_inducción HNK_Segesta Aysel_Teymurzadeh Ministerio_de_Cultura_y_Deportes_de_Guatemala Mordella_pagdeni Anna_Sanchis Apudepa Argenton-les-Vallées Moss_Landing_(California) Hastings_Metcalf Haze_(desambiguacion) Huracán_Carla Aurrera_de_Vitoria Antônio_Carlos_Peixoto_de_Magalhaes Morfina Moengotapoe Idioma_añu Arquitecto_técnico Mullens Anastasius_IV Hornacina Gyula_Horn

html map