Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Menstruofilia Ramón_Vilalta Marie_Cavallier Marco_Natanel_Torsiglieri Mesorregiao_do_Sertao_Alagoano Lomas_(desambiguación) Mammillaria_isotensis Marqués_de_Spinola Mampuesto Prión_(bioquímica) Preston_(Nevada) Pyrus_achras Rally_de_Montecarlo_de_1968 MA-600 Rathdrum_(Idaho) Redunca_redunca Loma_(desambiguación) Martín_Sessé Prelatura_Territorial Rama_VII Reaccion_antigeno_anticuerpo Raphael_haroche Red_de_área_local McClain_Sisters Lunacepcion Racing_de_Bobo Lola_&_Virginia Metodo_Levallois Luis_Fernando_Jaramillo Mavic Red_Jacket Lladorre Pseudindalmus_longicornis Promotor_(entretenimiento) María_Cleofé_Sumire_López_de_Conde Primera_Dieta_de_Roncaglia Páramo_Alcarreno Lola_Érase_una_vez_(album) Luis_Bacque Matamarcianos Pulentos,_la_película Quincy_le_Vicomte Premetro_(Buenos_Aires) Los_Estoraques Martin_Benrath Miki_Aihara María_Angelica_Bosco Melch. Martin_L._Gore Lucho_de_la_cuba Pueblos_dogon Proteína_G Martin_Huston Luis_Cámara Mancomunidad_de_los_Concejos_de_Cangas_de_Onis_Amieva_Onis_y_Ponga

html map