Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aeropuerto_de_Berlin-Schönefeld Verga Walter_M_Miller_Jr. Aeropuerto_de_kenora Yago_Falqué_Silva Aeropuerto_Nacional_Capitán_Rogelio_Castillo Zapato Acrotiri_(santorini) Consulta_ciudadana_de_Concepción_de_2007 Villota_del_Paramo_(Palencia) Alcudia_de_Guadix Chelsea_Cooley Vladimir_Gessen Club_Atlético_Juventud_Unida_(San_Bernardo) Villeneuve-d'Aval Zeri Airbus_A400M_Atlas Christina_McKenna Agropyron_smithii Condado_de_Clarke Alegría_(dulce) Zamarrilla_angosta Consejo_Consultivo_de_Castilla_y_Leon Cicindelidae Vernon_(Illinois) Ciruela_datilada Coloso_(personaje_de_comics) Whitefield_(condado_de_Coos,_Nuevo_Hampshire) Villa_Clerici Chattanooga_Valley_(Georgia) Columbus_(desambiguación) Alconada_Aramburu Cicladico Vezieres Vouacapoua Valle_de_A_Shau Al-Hakam_Al-Bakri_Al-Gazal Aeronáutica_Militar_francesa Adelphicos_daryi Airport_Road_Addition_(Texas) Charles-Louis_Hanon Villeneuve-en-Montagne William_F._Semple Club_Atletico_San_Martín Concordancia_de_Funcheira Zoologico_de_Taipei Vivi_(Final_Fantasy) Adriano_Emperado Versus_(Álbum_de_IKV) Ciadueña Abu_Bakr_Muhammad_Ibn_Yahya_Ibn_al_Sayegh Chrysomya_albiceps Ventosidad_vaginal Aaton Abilio_de_alejandria

html map