Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Asociacion_de_Futbol_No_Amateur_de_Sucumbios Anchorage Motobic Henry_Ross_Perot Gustav_Schafer Hidalgo,_Texas Angelica_van_Buren Historia Asociacion_de_Baloncesto_Aficionado_de_Antigua_y_Barbuda Heath_Gregory_Pearce Aulós Hacia_la_libertad_(Inti-Illimani_4) Hiperinflación_en_Zimbabwe Hespera_mimica Aubigny_(calvados) Angel_Rodriguez_Lozano Arte_griego Antakya Archidendron_quocense Avenida_Inca_Garcilaso_de_la_Vega Asociacion_(ontologia) Anita_no_pierde_el_tren António_Araújo_de_Azevedo Axel_Cédric_Konan Miyuki_Takahashi Auden Haplogrupo_S_ADN-Y Anthornis Archipiélago_Televisión Atolones Ansoain_/_Ansoáin Hoki-ji Heil_dir_im_Siegerkranz Angular_del_omoplato Angel_Suquia Hiedra_de_Irlanda Aríb_de_Córdoba Mondego Anidrytus_quadripunctatus Héctor_López_Ulloa Gui_bonsiepe Higashiyama_(Kanazawa) Angela_Chang Homalispa_armata Andrea_Galante Hernán_Martínez_Torres Atalantë Guyans_Durnes Asociacion_Deportiva_Isidro_Metapán Hospitales_militares Mitologia_extremena IRCM Aussie Idioma_finlandés Henry_John_Rous

html map