Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

José_Moreno_Villa Jesus_Martínez Linea_123_(EMT_Madrid) Jardin_Botanico_y_Centro_de_Visitantes_de_la_American_Orchid_Society La_Trinité_sur-Mer Jose_Joaquin_de_Olmedo Leonor_Enriquez_de_Castilla_y_Angulo_de_Cordoba Junior_Durkin Ladislao_Bárdossy Jazz_(serie_de_television) L'Albiol Lagynochthonius_novaeguineae Lista_Time_de_las_100_mejores_novelas Le_Change Limonium_algarvense Jose_Luis_Medina_Lapieza La_Cruz_del_Carmen Inu_no-taishō La_Chapelle_Saint-André Kuxa_kanema,_capitulos_1,_63,_262 Las_Carboneras Liga_de_brasil_de_waterpolo_masculino Jorge_principe_de_Grecia Kuhn Kitsoulis La_Cadiere_d'Azur Jimmy_White Josep_María_Abarca Juan_Miguel_Fuente-Alba_Poblete Linus La_condesa_Maritza Lenguas_Níger_Congo Javi_Marquez La_Chapelle_Thecle Instituto_de_Biología_y_Medicina_Experimental Lery_(Eure) Lisa_Simspon Leptostomias_analis José_Juan_Herrera_Velázquez La_guerra_de_Yugurta Isla_Church Instituto_Nacional_de_Toxicología_y_Ciencias_Forenses_de_Espana Juegos_Mediterráneos_de_2017 Invasiones_japonesas_de_Corea_(1592_1598) Le_Val_de-Guéblange Juan_Alfonso_Perez_de_Guzmán_(1410-1468) Josep_Sánchez_Llibre Julia_Savicheva Juan_Negrin_Lopez Instituto_Nacional_de_Astrofisica,_Óptica_y_Electrónica Izara_(Cantabria) Joakim_Svalberg Ligue_catholique_anti_maconnique José_Ramirez Lenguas_tákicas

html map