Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Warren_Kidd Valencian_International_University Churdon Colegio_de_Nuestra_Senora_de_la_Antigua_(Monforte_de_Lemos) Villar_de_Samaniego_(Salamanca) Comarca_del_Guadalteba Coesita Club_Deportivo_Alhaurino Christian_Cooke ASB_Premiership_2011/12 Yes!_Pretty_Cure_5 Valle_del_Itata Claudio_Cardone Zosterops_pallidus Zúbov Watásidas Actinoseris_corymbosa Y_llegó_el_dia_de_la_venganza Cocos_botryophora_var._ensifolia Zazafotsy Contaminación_termica Afrikáans Valle_del_Tronto Alberto_García_Alix Addendum Chronicon_Pictum YANACONAZGO Zona_industrial Alchevsk Administracion_de_Servicios_Atmosfericos_Geofisicos_y_Astronómicos_de_Filipinas Vehari Colección_de_Códices_Mexicanos Adriana_Gutierrez City_Building Chopo_temblon Alberto_Gorriz Alberto_Mira Aeropuerto_Internacional_de_Port-au-Prince Abitibi-Temiscamingue Yik'in_Chan_K'awiil Comuna_de_Maipú Cipriano_Pontigo Yélamos_de_Abajo Chirimacha Villa_Hidalgo_(Nayarit) Chūo_ku_(Tokio) Complejo_religioso_de_Santo_Domingo_(Lima) Aias_Salaminas_F.C. Valentine_Mk._II Cilia_Flores Condado_de_Las_Animas_(Colorado) Vagabond_(manga) Wu_Jingzi Conejitos_del_campo Alberto_Santamaria

html map