Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tugurio Iglesia_de_Santa_Maria_de_Mediavilla Ruborosamente Iglesia_de_Santa_Eugenia_de_Argolell Ruta_5_Panamericana_Arica-La_Serena Revolución_rusa_de_1917 Univision_Music_Group Gary_Gabelich Municipio_de_Scott_(condado_de_Floyd,_Iowa) Richard_Hamilton Tripleurospermum_maritimum_subsp._maritimum Municipalidad_de_Struga Incidente_de_Samu Tremella_auricula_judae Municipalidad_de_Sopište Giralda_de_Badajoz Fundación_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Osea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Runas_sueco_noruegas Rupa_Gosvami Trilogy_(album_de_Yngwie_J._Malmsteen) General_Motors University_of_Warwick Tulipa_repens Unió_Esportiva_Valls Garzón S.312 Revolución_de_los_jazmines Río_Coeroeni Municipio_Mario_Briceno_Iragorry_(Aragua,_Venezuela) Roseta_(desambiguación) República_de_Karachaevo-Cherkesia Reserva_Ecológica_Arenillas George_Melly Río_Grande_(Jujuy) Inauguracion_presidencial_de_Dwight_D._Eisenhower_en_1953 Gallerucida_binotata René_Louise Rinconete_y_cortadillo Reverencia Musarana_elefante Tres_mujeres_altas UMANO Gobernador_Piñero_(Puerto_Rico) Río_Magdalena_(Colombia) Galaad_(desambiguación) Fu-kien Georges_Delerue SFM_(desambiguación) Universidad_de_las_nacionalidades_del_suroeste Galina_Serguéievna_Ulánova Trentino_Autonomista Ruta_del_Che_-_No_mirar Museo_Antropologico_y_de_Arte_Contemporaneo Fusiles_de_combate U_S_Route_95_(Nevada)

html map