Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bodegon:_un_trozo_de_salmon_un_limón_y_tres_vasijas Cefisodoto_el_viejo Bibliomanía Botryonopa_dohrni Barkhausia_scariosa Central_termica_El_Palmar Campeonato_Ecuatoriano_de_Futbol_1990 Campeonato_mundial_de_Magic:_el_encuentro_de_2007 Bandera_de_Río_Negro_(Argentina) Azudense Carl_Shy Cambounet_sur-le-Sor Benito_Spinoza Blangy_Tronville Campeonato_Peso_Pesado_(WWE) Biblioteca_Municipal_de_Los_Angeles Ben_Liang_Li Brunido_de_la_plata Cataluna_del_Norte Carretera_del_karakórum Carmen_Machi Cerbois Banco_Central_de_Samoa Bieuxy Barrio_Cívico_(Concepcion_de_Chile) Ceratomorfo Campus_Extens_UIB_virtual Changuito_(músico) Carl_Weber Championnat_de_France_Amateur Batalla_de_la_cima Barceíno Cañonera_Iguatemy Buenos_días_a_todos CCTV-Children Años_570_a._C. Bot._Zeitung Bartolomé_Pérez_de_la_Dehesa Canal_UNO Bursa_brittonii Barycholos_pulcher Bratz:_The_Movie Bandera_de_ontario Bootlegs_de_ABBA Carlos_Delgado_Ferreiro Carbayón_de_Lavandera Cande Azorin Batidaceae Caca Carretilla Chacsinkin Bye_mamá Catedral_de_Santa_Maria_de_Merida Betilo

html map