Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Maurice_Moscovitch Love_to_Love_You_Baby Mercedes_Sandoval Pívot_(baloncesto) Mesut_Yilmaz Mauricio_I_de_Hesse-Kassel Ranma-Tut Godey's_Lady's_Book Quanta Mike_English Regulador_(buceo) Region_Cusco Real_Club_Deportivo_Español_(femenino) Mansur_Ushurma Premio_Agatha Lobo_etiope Mejor_deportista_de_Chile Rash Provincia_de_sisaket Radar_de_escaneres_electrónicos_activos Rayo_Vallecano_de_Madrid_S_A.D Lugar_modo_tiempo Microfono_electret Proyeccion_geográfica Maciel_(Uruguay) Real_academia_de_bellas_artes_de_san_fernando Longitarsus_baeticus Puno_Fuerte Louis_Isadore_Kahn Línea_E5_(AUVASA) Macelloidinae Mijail_Gétmanov Presa_de_Zorita Lucia_Hiriart_Rodriguez Pusan Mamés_(santo) Gobind_Singh Lt_wikipedia.org Mandato_de_Herman_Van_Rompuy_como_presidente_del_Consejo_Europeo Queensl._Fl. Louis_Capitan Golden_Dawn MIMO_OFDM Marydół Manuel_Fernandez_Avello Rago Melissa_officinalis_var._romana Luís_Enríquez López_Pérez Pozo_del_Mistol Marrina Mediobanca Pulsatilla_vulgaris_subsp._grandis Maria_Dolores_(álbum) Manuel_de_Miguel

html map