Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Coronel_Marcos_Paz Dimacrodon Amityville_III Amazake-Babaa Depresion_(psicología) Alianza_Evangélica_Mundial Ducado_de_montoro Eclipta_alba Dual_de_Hodge Denominación_de_Origen_La_Mancha Aleksandr_Golovin Dorsetshire Allamvedelmi_Hatosag Ecorregión_marina_plataforma_patagónica Distrito_de_Bambamarca_(Bolívar) Duo_coplanacu DCS1800 Alton_Ford Alta_Vista_(Buenos_Aires) David_Arroyo_Duran Demografia_de_los_Emiratos_Árabes_Unidos DK_Bongos Desastres_por_lluvias_en_La_Guajira_de_2010 Disco_pare Cosmin_Olăroiu Crisis_en_Crimea_de_2014 Dinar_de_Bahrein Corruñé_criñolera Copa_del_Rey_de_fútbol_2007-08 Deficiencia_de_yodo Aliso_de_Napoles DEATHBIE Corydoras_lymnades Copedesma_nitens Departamento_La_Cocha Douentza Costumbre_juridica Daniel_S_Goldin Domenico_Bellizzi Anabacerthia_ruficaudata Alonso_Alvarez_de_Soria Domo_Imax_Fundidora Alfred_Wills Amurca Docentes Distrofia_corneal_de_Avellino Allium_orientale Craseonycteris_thonglongyai Dux_provinciae Convento_de_San_Francisco_de_Asis_de_Calpan División_administrativa_de_Grecia Daniel_Plaza Devesa_del_Saler Cédric_Villani Cornellá_del_Llobregat

html map