Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Diócesis_de_Huejutla Doctor_eximius Dundee_(desambiguación) Distrito_de_huando Cumbal Amaneceres Cristo_Legionario Ana_Ivanovic Donji_Cerovljani Desempleo_en_España Cosme_Vázquez Cultura_de_Albania Devillers-Tersch. Cotes_vestita E_415 Distrito_Independiente_de_las_Escuelas_Públicas_de_Lubbock Costa_Philippou Drottningholm Desbaste Distrito_de_vechta Deschampsia_baetica Cuarto_para_las_cuatro_ii Cumbia_Peruana Distritos_de_Colombia Doctrina_de_la_Iglesia_Católica Dudki_(Voivodato_de_Mazovia) Alfa_Romeo_Spider_(1966) Coyotepec_(estado_de_México) Cyphon_crinitus Alpera Ammonia_Avenue Corporación_de_Reconstrucción_y_Auxilio Día_de_amor_y_amistad Alisma_arcuatum_var._pumilum Alfred_J._Ayer Crithioninidae Copa_Asiática_2000 Cuarto_menguante Daniel_Grinbank Alhakén_I Ediciones_Dólar Distrito_de_Cachicadán César_Rendueles Destructor_(comics) Alfred_P_Sloan Cultural_y_artística Cuna_(anatomía) Cristian_Verón Crangon_crangon Alexander_Veterany Alvaro_negredo Dureza Cultrum Darumasan_ga_koronda Dioxido_de_silicio

html map