Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Xyropteris_stortii Walid_Mimoun Agrostis_durieui Ala_I_Hispanorum_Asturum Warnera_tinctoria Venta_de_carpio Concepción_(provincia,_Chile) Yesoso Víctor_Nuñez Chthonius_ischnocheles_stammeri Acció_cultural_del_país_valencià Ciencia_de_la_tierra Condado_de_Pulaski_(Virginia) Adriaen Construcciones_Navales_del_Norte Claroscuro Virgen_de_las_Vinas Conflicto_de_Kósovo Zostrianos Acronychia_pedunculata West_Kennebunk_(Maine) Constante_de_movimiento Abdou_Traoré Ciclismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Estocolmo_1912 Yuli_Andreev Abdulrahman_Mohammed_Abdou Adiós_muchachos_(novela) Villanueva_de_Alcoron Zygia_scopulina Chard Ciron_(rio) Chico_Viola_Nao_Morreu Coleccion_de_propiedad_privada Yamato_e XI_Region_de_Aysen_del_General_Carlos_Ibanez_del_Campo Ventaquemada Zigadenus_washakie Vṛinda-vana Zoothera_andromedae Africa_Star Compañia_de_Ferrocarril_del_Sur_de_Manchuria Coalición_Nacionalista_Europa_de_los_Pueblos Woodburytipia Codigo_unívocamente_decodificable Yoduro_amonico Wilton_Felder Al-Ahli_SC Acetato_sódico Warreella_medellinensis Conophytum_luteopurpureum Condado_de_Henao Acalymma_gouldi Conectores_DIN ZIL_112 Vladimir_Karpets

html map