Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tiburones_Rojos_Del_Veracruz Saint_Denis-d'Authou Sicyonia_brevirostris Sistemas_de_Control_Distribuido Sinfonia_n_º_8_(Dvořák) The_Botany_of_the_Voyage_of_H.M.S._Sulphur Saint-Colomban_(Países_del_Loira) Silene_pratensis The_Pinehills_(Massachusetts) SolarCity TBPB Steel_framing Sistema_de_los_Himalayas Stackh. Tercera_guerra_carlista Saint_Georges_de_Reintembault Tommy_Vercetti Segmento_C Stefanoff Salto_en_esquí_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Cortina_d'Ampezzo_1956 Saint-Cyr-en-Val Time_Bokan_Series:_Bokan_to_Ippatsu!_Doronbo The_irish_border Ta_(katakana) Teodoro_Waldner Salvador_José_Mañer Sayonara,_baby Tollo_(pescado) Siphocodon Severo_Castillo Sipo Senecio_crassiflorus_var._subceratophy Siglo_XI_d_C. The_Antidote_(album_de_Moonspell) Temporada_2009-10_de_la_NBA The_Adventure_of_Link Suramericano_de_Natacion_de_2004-_4x100_m._Combinado_Femenino Teoria_del_doble_aspecto Sartén Sitios_historicos_en_Miguel_Hidalgo_(Distrito_Federal) Secretario_de_Estado_(Administracion_Pública_de_Espana) Thermoprotei Trebol_hemorroidal Tamenus_insularis Silent_Hill_The_Escape Tercera_busqueda_del_Jesus_histórico Television_en_1987 Serbia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Saint-Paul-la-Coste Selección_de_rugby_de_los_Estados_Unidos Simon_Aspelin Saint_Fiacre_sur_Maine Santiago_Lopez_y_Diaz_de_Quijano Sectionals Te_quise_tanto

html map