Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Arrigo_Sacchi Montastruc Monasterio_de_San_Varlaamo_de_Jutyn_y_de_la_Transfiguracion_del_Señor Azillanet Asamblea_de_Vecinos Hued-hued_del_sur Guásima Asiosilis_furcata Avena_sativa_subsp._contracta Hierba_de_la_estrella Misión_de_Estudios_de_Patologia_Regional_Argentina Hombre_bomba Annie_Potts Asunto_internacional Hermandad_de_makuta Historia_de_la_Provincia_de_Madrid Monasterio_de_Santa_María_Magdalena_(Medina_del_Campo) Anthypna_meles Holostigma Misiones_diplomaticas_de_Irlanda Andres_Túpac_Amaru Anahuac,_Nuevo_Leon Antonio_Méndez_Rubio Arandaspis Milwaukee_Badgers Andrés_González_Pulido Hidrocele_testis Atletico_Portugal Grupo_etileno Idioma_temne Arístides_el_Justo Arte_feudal Huasca Aprisco Anisosepalum Mr._Kaos Modulos_(banda) Antonito Arzergrande Arístides_Esteban_Hernandez_Guerrero Attagenus_korotyaevi Antonio_Jesús_Ruiz Moratilla_de_los_Meleros_(Guadalajara) Hieracium_triasi Hippomaneae Harry_Nelson_Pillsbury Anna_(unidad_monetaria) Hartford_Public_Schools Arquidiocesis_de_San_Salvador Atolon Mr._Mistoffelees Guillermo_el_Conquistador_(historieta) Haze_(desambiguación) Antoine_Gombaud_Caballero_de_Mere Arnulfo_Briceño

html map