Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Mi_niñez_(álbum_blanco) Majestic_Building Pulex_irritans Prix_Goncourt Marlon_Francisco_Díaz Macaglia_quebracho_blanco Great_Bernera Mil Merry_Christmas,_Baby Mariano_Vega_Luque Gregorio_Ordóñez_Fenollar González_Catán Memorias_de_un_médico Provincia_de_antioquia Marko_Agueiev Ratón_ciervo Microstegium Manuel_de_Arriaga Luscherz Miles_Straum Metroid_prime_3 Reduccion_(filosofia_de_la_ciencia) Problema_social Pérdicas_II_de_Macedonia Manuel_Jesualdo_Ferreira Golfo_de_pedro_el_grande Lordhowea_nesiota Power_Rangers:_S.P.D. Madrid_(Surigao_del_Sur) Mesogeocora Gremlin_Graphics Luz_de_escenario Lunfarda Radiofrecuencia Ramona_pilosa Microstomus Mateo_Mugica_y_Urrestarazu Reda_Caire Microrregião_de_Cantagalo-Cordeiro Maria_Victoria_Ovalle Prop_1-en-2-ol Goya_2002 Marisol_Pena_Torres Manuel_Orallo Pteropus_voeltzkowi Pústulas Microscopios_opticos Provincia_de_ascoli_piceno Medecins_Sans_Frontieres Ludwigia_peploides Provincia_de_Papúa_Occidental María_Ferrucci Max_Gonzales Medalla_por_Servicio_Distinguido_del_Ejército Manzanillo_(España)

html map