Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Artemi_Ayguade Hematofagos Animacion_por_computadora Grupos_de_tareas Anteiglesia_de_Begona Monstruo_del_Mar_Caspio Hardin_Cachidiablo Heteropterys Apocalíptico_(genero_literario) Anton_Joseph_Kerner Autopista_Valles_del_Desierto Miriti-Paraná Mont_Saint_Hilaire Grifos Hermopolis_Magna Aurora_(Colorado) Augusto_cesar_sandino Antauri Antiguos_Miembros_del_Frente_Polisario Annona_obtusifolia Guillermo_de_Monferrato Antigua_(Fuerteventura) Monarquías_del_Golfo Mordellistena_saxonica Atlas_lingüistico_de_la_peninsula_ibérica Athirne Hieracium_sternbergii Monasterio_y_Real_Sitio_de_San_Lorenzo_de_El_Escorial Arnouville-les-Mantes Hidroxibutiltolueno Misión_Kepler Hohberg Ibanez_Musician Hrvoje_Perić Hon_Hai Moda_(revista) Hijosa_de_boedo Anarquia_(libro) Gárate Autológico Montalto_delle_marche Mision_de_Santiago_de_los_Coras_Aininí Armstrong_Whitworth_F_K_8 Minato_Tokyo Mision_km_6 Ayn_rand Ardillas_rojas Aristaeopsis_edwardsiana Hospital_Universitario_12_de_Octubre HR_8700 Göztepe_A.S. Héctor_Horacio_Magnetto Arctomecon Motin_de_Haarlem Hospital_civil_de_Guadalajara

html map