Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Myrmeciza Oscar_Cárdenas_Monroy Polimelia Plentzia Mutante_número_9601 Olimpiakos_BC Pedro_de_vargas Origenes_(Heroes) Pasaporte_iroqués Pointe_a_Pitre Pasteleria_china Neuville_Saint_Rémy Planta_de_energia_nuclear_Surry Pedro_Briceno Neide_Van-Dúnem Perfume_(grupo_musical) Orbe_(agencia) Orchis_globosa_var._major NowYellow Nenad_Bilbija Mátyás_Szűrös Platamus_buqueti Pez_trípode Oligómero Neuilly-en-Donjon Organización_territorial_de_Dominica Polaquiuria_nocturna Navidades_animadas Partido_Social_Democratico_(Reino_Unido) Norte_Centro_Histórico Parador_de_Gibralfaro Patricia_Gabancho Pasión_de_Jesus Palaeophylia_bipunctata Parque_Grande_José_Antonio_Labordeta Paul_Cohen Pino_de_Balsain Océano_Ural Nanoeconomía Palabra_de_Cantautor Nuestra_Senora_del_Buen_Aire Peplis_indica Passos_(Fafe) Neriene_huthwaitii Ovino_segureño Peter_Madden Playa_de_Merón_(San_Vicente_de_la_Barquera) Pierre-la-Treiche Nicholas_William_Calathes Neufchatel-sur-Aisne Polystira_macra Nocturno_para_piano_(Debussy) Ménalo_(ciudad) Peridotita Panteón_(Guadalajara)

html map