Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Linneon Lazarakia Isotopólogo José_Ramón_Díaz_Alejandro Isola_Bella Justificacion_de_Leon_III Jeanne_Francoise_Julie_Adélaide_Récamier James_Ewell_Brown_Stuart Julio_Castro Kabul_(Afganistan) Juventud_Unida_de_San_Luis La_ciudad_quemada Little_Italy_(Manhattan) Isla_Bartolomé_(Galapagos) Lena_(río,_Rusia) John_Suckling Jegindø Litoria_pygmaea La_Dimensión_Latina Keystone_(Iowa) Lecumberry Kanouté John_Churchill_duque_de_Marlborough Laperriere-sur-Saone Levi_Eshkol Juan_Maria_Amiano Lenguas_dani-painai Kinder_Sorpresa Le_Pont_Chretien-Chabenet Juan_Gimenez_Martín Lia_Garnet_Juiltyev Lars_Lagerbäck Joaquín_Sucunza Literatura_en_catalán Jay_W_Forester Jose_Ruiz_Mata Junta José_Maria_Párraga Jules_Lemire Literatura_de_honduras Liceo_Gabriela_Mistral Lithops_nelii La_Voz_del_Pueblo_Ñha-Ñhu Libros_Plumbeos_del_Sacromonte Ischnomera_besucheti Karel_Curda Javier_Perez_Bazo John_Adam Kaolinovo Lenguaje_Tamahaq Lecticula_resupinata José_Fontinhas José_Manuel_Huerta_Maturana Italo-Dálmata Jan_(actor)

html map