Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Alfonso_G_Santisteban Dario_Botinelli Dosbox Cooper_Ornithological_Society Alone_in_the_Dark_(1978) Cristina_Albero Desmitus_reticulata Cordicantharis_similis Corny-sur-Moselle Dolores_(Abra) Corredor_somalí Crataegus_laevigata_var_microphylla Doug_Smith David_Leavitt Diseños_Web's Cyclatemnus_globosus_parvus Cuando_Calienta_El_Sol Dinastía_Ganga_Occidental Alvaro_Pérez_de_Castro Copa_de_los_Paises_Bajos_2007-08 Deme Distrito_electoral_9_(Illinois) Daniel_Rinaldi Algodoneros_de_la_comarca Amalia_"Yuyito"_González Cugnoli Deinotherium Alexis_Soyer Allium_schoenoprasum_var._alpinum Almeisan Duarte_Nuno_Duque_de_Braganza Alvaro_Casanova_Zenteno Deogracias_Mariano_Lastra_Lopez Distrito_de_Guadalupe Cresco_(Iowa) Diego_Fernández_de_Córdoba_y_Carrillo,_I_senor_de_Baena Aloe_prolifera_var._major E.B.Alexeev Duquesa_de_Maura Cromodinamica_cuantica Distrito_de_Mafeteng Amílcar_Cabral Descentralizar DiRT Dieudonnaea Cuelgamuros Alièze Alianza_Cristiana_y_Misionera Almodóvar_del_Río Conventus_iuridici Cosmos_400 Dialecto_arbëreshë Edad_de_la_Razón Distrito_de_Godda Dinastía_Nguyen

html map