Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bauhinia_(revista) Catalina_Fernández_de_Cordoba_y_Ponce_de_Leon Centurion_Azul Cartón_ondulado Cartelle_(Orense) Bud_de_Alcor Carlos_Carrizosa Bosque_Petrificado_José_Ormaechea Bengal_Occidental Carrera_43_(estación) Changy_(Marne) Capa_freatica Campomanesia_rugosa Black_Knights Bailando_por_un_sueño_(Peru)_Primera_temporada Castro_(Lombardia) Carlos_Moreno_de_Caro Byttneria_tiliifolia Callorhinchus_callorynchus Berre-l'Étang Cardamine_latifolia_var_crassifolia Brazuelo_(Leon) Benito_María_Moxo_y_Francolí Bandera_Limpiuco Catevala_scabra Capilla_de_San_Pedro Central_nuclear_de_chooz Champagney Barrón_(Alava) Bandera_de_montreal Barco_dragon Black_Sails_EP Cernay_l'Église Bakeriella_dulcifica Bartolome_marin_fernández Carlos_Díaz_del_Río_Franco CPT1A Caída_de_Sofía Basílica_de_la_Santa_Cruz_(desambiguación) Carlos_Luna Canton_de_Bohain-en-Vermandois Basse-Normandie Bumelia_dulcifica Bobby_Martin Bureau_du_Roi C_ncap Bedřich_Smetana Bergasse_du_Petit_Thouars Baby_One_More_Time_album Casa_Museo_de_Lesya_Ukrainka CR_Airlines Carlos_Núñez_Muñoz Ben-Ousséni_Mansour Carlos_Peralta Castillon_Savès

html map