Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chamaedorea_pulchella Campanula_betonicifolia BB_Gandanghari Carlos_Tabaco_Quintana Casta_Alvarez Campeonato_Mancomunado_Centro_(1939-1940) Chamacocos Back_defensivo Baluarte_de_San_Juan Cantones_de_Drome Cesny-aux-Vignes Cantón_de_Argeles-Gazost CS_Marítimo_B Año_438 Bernhard_de_Saxe-Weimar Bièvre_(bélgica) Batalla_de_Karansebes Cathorops_hypophthalmus Barajevo C._S._Friedman Cargador_para_reloj Batallon_perdido_(1_Guerra_Mundial) Caracter_dominante_y_recesivo Caballería_griega Campanula_pourretii Business_intelligence_Inteligencia_de_Negocios Bultmann Bernardo_francés_caballero Campeonato_Mundial_de_Piraguismo_en_Eslalon_de_1991 Cerro_Tristeza Bouvardia_jacquinii Campeonato_Europeo_de_Badminton_de_2012 Calle_163_(línea_de_la_Octava_Avenida) Brezno Bota_de_Oro_2006–07 Brachygalba_salmoni Balafo Boqueron_(Cabo_Rojo,_Puerto_Rico) Brookville_(Indiana) Bart_la_madre Bandera_de_Campaspero Brassica_erucastrum Castel_Sant'Elmo Campanitas_de_las_riscas Brick_Man Barba_(desambiguacion) Centro_para_la_Investigacion_e_Historia_del_Fútbol Camargito Champagne_Supernova Bahram_Hooshyar Bardaisán Cardanus_cribratus Ben_10:_Supremacía_alienígena Castillo_de_Catadau Besenello

html map