Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Kojon_Prieto_y_los_Huajolotes Jan_C._Vondrouš Jerome_Anderson Juan_Carlos_Pallarols José_de_Portugal JSOW José_del_Perojo Javier_Mercedes_González José_Vazquez Julio_Cesar_Jimenez Julius_von_mayer Lee_De_Forest Isaias_D'Oleo_Ochoa Lago_Fonck Kafr_el_Sheij_(gobernación) Laboissière_en_Thelle L.E.Davidson Iseki Juan_Pena_(desambiguacion) La_busqueda_del_pajaro_del_tiempo José_Gomez_Ortega_(político) Jacopo_Dezi LiMO Lee_Ermey Lema La_Bisbal_d'Empordà_La_Bisbal Iupiter Instrumentos_Quirúrgicos_en_la_Historia_de_la_Medicina Ivo_Lapenna Las_Rozas_de_Valdearroyo José_Manuel_Lechado_García La_banda_de_la_luna_azul Limia_dominicensis Koanophyllon_albicaulis Jacobo_I_de_Inglaterra_y_VI_de_Escocia Joseph_Nicolas_Robert_Fleury La_florista_de_la_Reina Kapyl Kantuta J_Wen Introduccion_matemática_a_la_relatividad_general Inventario_(álbum) Linea_A8_(Córdoba) Isoetes_setaceum Las_7_vidas_del_gavilán Jugoplastika_Split Leakee Juan_Alonso_Pérez_de_Guzman_y_Zúñiga_(1503_1558) Kaposvar Jonathan_Raj Jabonera_marítima Libro_de_Rut José_Valenzuela_y_Márquez Internet_de_las_cosas Ladislao_Biró

html map