Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Interés_nominal La_Helice Ley_de_Organización_de_Veguerías_de_Cataluña Iselma_hobohmi Jacques_du_broeuq José_de_Magalhães_Pinto Jorge_Alberto_Ortiz Largo_(tempo) Jeans Intrínseco_(desambiguación) Lavin_(Cantabria) Liguilla_Pre-Libertadores_(Chile)_1992 La_Virgen_el_Niño_Jesús_y_santa_Ana Lago_Rupanco José_Carlos_Fernandez_Piedra Kannagi:_Crazy_Shrine_Maidens Julie_Michelle_McCullough Jardin_Zoológico LZZI Jordi_Carbonell Lenguas_Doberai-Sentani Liga_Postobón_2011-I Juigné_des_Moutiers Lauderdale_Lakes_(Wisconsin) Lazzaro_Bastiani José_García_Fernández Jurnee_Smollett-Bell Letonia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1924 Intolerancia_a_las_proteínas_de_la_leche_de_vaca Kobaiano John_D_Rockefeller_III Ischyroceridae John_C._Wells Jardin_Botanico_de_Nueva_York JERS José_María_Parás_y_Ballesteros Khanon_Yuri José_Nicolás_de_Abós_y_Padilla Jasminum_congestum Lancha_La_Victoria Juan_Cruz_Idigoras Lista_y_más_lista La_diosa_arrodillada Jacobo_Maguid Lactación Isla_de_Pagán La_Garduna_(Sociedad_secreta) Jim_Rodgers Joan_Grau_i_Ribo Jose_Flores Jyvaskylä_landskommun Isola_Grande Jinete_de_dragon Lithoxus_boujardi Ley_Glass_Steagall

html map