Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ecole_des_Beaux-Arts Didone_abbandonata Creation_Records Ana_y_los_siete_(telenovela_chilena) Amae Cymbidium_misericors Alhármel Distrito_de_Sōya Corrido_(México) Disgaea_Afternoon_of_Darkness Devil´s_Diary Dmitri_Yanishevski EQTL Alexandre_de_Saint-Albin Decreto-ley Dioon Diócesis_de_Queretaro Dinxperlo De_Romanticistas_Shaolins Allende_(Coahuila) Convertidor_Thomas_y_Bessemer Dificultades_ortográficas_al_anadir_pronombres_a_verbos Cuverville_(Calvados) Desarrollo_vegetal Dōgen_Kigen Distrito_judicial_de_ucayali Densidad_de_población Demasiado_jóvenes D_Day Dyssodia_porophyllum_subsp._porophyllum D'You_Know_What_I_Mean Cáscara_de_limón Departamentos_de_nicaragua Distorsion_en_la_Segregacion Derecho_de_huelga Diptera_cuscutiformis Convenciones_de_Nutka Diarios_de_la_webcam Darío_Villanueva Cyrtopodium_aliciae Cydonia_oblonga Amstel_Gold_Race_2008 Cortas_de_minado Cuarto_de_círculo_de_Bird Copa_Africana_de_Naciones_1968 Divina_comedia Almroth_Wright Alessandro_Campeggio David_Howell_Petraeus Desecho_orgánico Aloadas Ding_Junhui Criterio_de_Nyquist Daniel_Samaniego Crossandra_pungens

html map