Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Torres_de_Albanchez Threskiornis_aethiopicus Stanislavsky Torneo_de_roterdam Sector_de_pave_de_Mons-en-Pévele Shawsville_(Virginia) Señorio_de_Benalúa Solido_platónico Sanitubius Salto_de_Lanuza San_Miguel_(ciudad) Scutum_(constelacion) Traga_(álbum) Torrecillas_de_la_Tiesa Sulejman_Delvina Sydney_White Santo_Tomé_(Argentina) Sustituyentes Temporada_2013_del_fútbol_ecuatoriano Slaves_and_Masters Siglos_Oscuros Selección_de_básquetbol_del_Perú Tradescantia_pendula TELEDUC Stenoconalia_endroedyi Stephen_Dunne Six_Feet_Under_(banda) Saptarishí Shaman Solar_Assault Tanika_Ray Septostomía_de_Rashkind Señal_real_de_aragon Scuticaria_okinawae Segunda_División_de_Chile_1984 Suid_Afrikaanse_Lugdiens Sudáfrica_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Sunyani Salles_d'Armagnac Tembot_Keráshov Tanzania_en_los_Juegos_Olímpicos Savigny-sur-Seille Traces_Best_of_2005-2009 Tablita_de_Machinea Santa_María_(Paraguay) Straight_Talk Semioli Seven-card_stud Sarcosperma Saint_Gengoulph Tetsuya_Mizuguchi Suba_del_nivel_del_mar Serie_Misterios_de_Barney_"R" Terapia_de_energía Sebastian_Miranda_(escultor)

html map