Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ingeniería_de_Alimentos Gerald_Henderson_Jr Roberto_Muñoz_(beisbolista_portorriqueño) Glen_Alpine Frebuans Tung_Shui_Liu Río_Pánuco Iglesia_de_San_Miguel_y_San_Julian Galaxian Geodesista Restrepia_maculata_subsp._robledorum Municipio_de_East_Brunswick Rene_Maltete Félix_de_Valois Trochidrobia_minuta Riccelli Fundacion_Aga_Khan Indecidibilidad Gitti_Fuentes Iglesia_de_arroyuelos Rio_Nièvre_(Picardía) Municipio_de_Hanging_Grove_(condado_de_Jasper,_Indiana) Frente_Nacional_Progresista Municipios_de_Coahuila Iglesia_de_Fuentelencina Riz Gabriel_José_de_la_Concordia_Garcia_Márquez Reino_de_Hiyaz Giuseppe_Abbati Rio_Kalchik Remolinos VHDL Ilheus_Secos Rodrigo_Modesto_da_Silva_Moledo Resident_Evil:_The_Missions Ripieno Fuente_Publica Religión_en_Cuba Municipio_de_Johnson_(condado_de_LaPorte,_Indiana) Río_Linares_(Teruel) Georges_Martin Murray_Adaskin Inmediacion Giancarlo_Serenelli University_of_Dayton Relaciones_Japon-Rusia Ikimilikiliklik Municipio_de_Marion_(condado_de_Franklin,_Nebraska) Infanta_Felipa_de_Coimbra Universidad_Santo_Tomas_de_Aquino_(República_Dominicana) Gargantúa_(gorila) Muret-le-Chateau Rodrigo_de_Velasco Río_Roe Ingenbohl

html map