Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ozenay Máire_Ni_Bhraonáin Peristylus_satyrioides Naples_(Wisconsin) Orquidea_campana Myrceugenia_exsucca Oceanus_(planeta) Ode_to_my_family Módulo_(arquitectura) Ponemah_(Minnesota) Papirus_Vindobonensis_Graecus_39777 Pixar_Animation_Studios Myrmechila Peñaranda_de_Duero_(Burgos) Neocrepidodera_basalis Organización_territorial_de_Yibuti Neoclassical_(darkwave) Navalquejigo Pejegato_Fantasma Parque_nacional_Butterleaf Olmillos_de_valverde Nahid Polystichum_foeniculaceum Norberto_Filipo Palacio_del_Vizconde_de_Los_Villares_(Los_Villares) Omm_de_preja Ostrozen_Trzeci Nahuel_Moreno National_City Padus_racemosa_subsp._typica Pareuchiloglanis_macropterus Paraje_de_las_Cruces Panax_crassifolius Olympique_Lyonnais Pasquale_de_Paoli Poliothyrsis Optimo_de_poblacion Pollo_en_conserva Nunnezharia_linearis Oscar_Bottinelli Poblado_de_Doña_Blanca Picea_abies_var._europaea Octanol Política_(revista) Parroquia_Urbana_Rafael_Urdaneta Otero_Pedrayo Ophrys_scolopax Perdidos_en_la_ciudad Paphiopedilum_henryanum_f._christae Naruto_Shippuden:_Narutimate_Accel Oospora Platamops_thiemi Nicolás_Zuviría Ojus_(Florida) Navío_Frances_Napoléon_(1850)

html map