Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

OH-58 Necrópolis_de_Chellah Peninsula_de_Yucatán Pablo_Apóstol Petrosaurus Orbitoidinae Parque_nacional_Cuevas_Acuaticas_Benxi Operación_Aquarium Perimyotis_subflavus Oricuerno Neo-marxismo Nombre_castellano Pedro_Gil_Lerín NGC_5247 Pieza_de_teatro Parque_de_Montjuic Nelly_Meden Ozawkie_(Kansas) Obispo_de_Cordoba Nocturna_(canción) Negaunee Pedro_Castera_Cortes_(1846-1906) Organización_territorial_de_Irak Orchis_cordifolia Odiseo_(cráter) Polycarpaea_indica Olivier_Martinez Pleyadianos Noticias_Uno Niccolo_da_Bari Orion Palangana Oatcake Neua Potentilla_pygmaea Naeroyfjord Pamphilia Parque_nacional_Cairngorms Ottwiller Objeto_de_diseño Museo_del_calzado_de_Barcelona Pariolius_armillatus Palacio_de_Maximiano_Herculeo Pedro_de_escobar Partícula_de_fluido Oncostema_umbellata Oides_latielava Personal_Communications_Service Phoenicaulis_cheiranthoides_subsp._lanuginosa Parque_natural_regional_de_Armórica Port_Authority_of_New_York_and_New_Jersey Poda Oficio_de_muchachos Ordenador_de_8_bits Oficina_Internacional_de_Pesas_y_Medidas

html map