Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cruz_de_Tau Dinastía_Obrenovic Decandolia_vulgaris Dussia_foxii Diócesis_de_Peoria Crécy-au-Mont De_Bleeckere Cámara_frigorifica Alosa_tanaica Distrito_electoral_de_Grove_(condado_de_Madison,_Nebraska) EADS_Mako/High_Energy_Advanced_Trainer Coolidge_Corner_(Metro_de_Boston) Cyperus_coriaceus Edificio_Yacimientos_Petrolíferos_Fiscales Alexandre_Jose_Montanha Alfonso_Sala_Argemí Amblyrhynchotes_honckenii Cuscuta_acutiflora Dactylispa_lameyi Edificio_Banco_El_Hogar_Argentino Dossier_(televisión) Daniel_Barros_Gruz Donell_Taylor Distrito_Escolar_Independiente_de_Pearland Echay Doda_(Punyab) Corte_senorial Algo_mas_(desambiguacion) Crypsis_pygmaea Distrito_de_Nsanje EWE_Baskets Diego_de_León,_I_conde_de_Belascoáin Dancing_Queen Daniel_Katz Derbi_de_Dinamarca Cristal_de_bohemia Dommartin_(Nievre) Amilly Disney_Channel_Sudafrica ES_CU East_Aurora_(Nueva_York) Diego_Porcelos Amba_(encurtido) Cuerpos_de_Nissl Diego_Lainez_de_Vivar Amphitecna Cylindropsis Dmitri_Ivanovich_Litvinov Delpino Driesch Diócesis_de_Buenos_Aires César_Horst Cuillas_del_Valle Didymocolpus Copa_Nahuel_Rowing

html map