Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ceraceomyces Chain_of_Fools_(pelicula) Bourgneuf_(Saboya) Carlos_Catilla CUH-1N_Twin_Huey Bonne_Nuit_Ma_Cherie Campeonato_mundial_de_natación_de_2007 Capitán_América Brian_Faulkner Certificado_de_Depósito Bay_Plaza_Shopping_Center Brachypodium_longifolium Campos_Elíseos_(Málaga) Batalla_de_Passo_do_Rosario Batalla_de_tacuarembó Boeing_B-29 Blanco_(color) Bombay_(gato) Carlos_José_Kletnicki Benet_Tristany Blytt Beaucamps_le-Vieux Cerchio Bernardo_Vera_y_Pintado Benjamín_jowett Bernardo_ibanez_águila COMMAND.COM Canto_de_guerra_maorí Bullying_(película) Báb Catártica Breiðablik_UBK Bump_of_chicken Biblioteca_Pública_de_Ottawa Batería_de_la_atunara Año_31 Cancionero_para_niños_sin_Fe_(álbum) Castillo_de_Banos_de_la_Encina Característicos Barbus_roylii Casa_Serra Centro_Astronomico_de_Yebes CPM Buitre_(cómic) Banos_Arabes_de_Jaén Canḍāli Castela Brigitte_Aubert Bandera_de_Quindío Cambutera Candidatura_Democrática_Gallega Bristol_Jupiter Casa_de_Rojas Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_1962 Cantón_de_Vitrey_sur_Mance

html map