Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Szegedi_Lukacs_Gyorgy_Bernat Smackdown Teodoro_de_ardemans Saint_Jouin_de_Marnes Schistura_ceyhanensis Thomás_Périz_de_Foces Silvina_Gvirtz Sentencia_Kolpak Selección_de_baloncesto_de_Unión_Sovietica Syndicate Sila_María_González San_Justo_de_Sanabria Sachaguitarra Seltjarnarnes Shenmue The_Mule The_Sittaford_Mystery San_Simeón Tanacetopsis Strepsils The_Capitol_Albums_Vol._2 Soldadura_de_hidrógeno_atómico Salon_Internacional_del_Automóvil_México São_João_Baptista_(Beja) Tai_chi_chuan Sintesis_de_voz Sedyefakara T_A_Williams Santa_Sofia_(Boyaca) Shuangyashan Satélite_meteorologico Thayendanegea The_Mummy Torta_(gastronomia) Thomas_Croat Saint_Félix_de-Lunel The_James_Bond_Ultimate_Edition_DVD Segunda_División_de_España Shannon_Stewart Samuel_Lerer Tiocianato Temporada_2001-02_de_la_NBA Scinax_argyreornatus Tiro_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Seúl_1988 Saint_Bonnet_de_Chirac Subscripcion Tehuipango Tienes_dos_vacas Tecoman_(ciudad) Sindrome_de_Evans Siyanda_Xulu Spyro_the_Dragon_(videojuego) Tipología_de_las_oraciones_con_''se''_en_español SprintAir Santiago_Villafañé

html map