Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mor_braz Monasterio_de_Jesus_Maria_y_Jose_(Velez-Malaga) Axel_Springer Morley_(Yorkshire_del_Oeste) Arcata,_California Andilla Any_Given_Sundance Hausen_bei_Brugg Apio_Claudio_Sabino_(consul_495_a._C.) Auster Avenida_Juan_Bautista_Justo Howardia_gollmeri Modong Helicia_diversifolia Heliconius_doris Arbol_(grupo_musical) Ardennes Monumento_del_Genocidio_de_Srebrenica Apizaco Mount_Desert_(Maine) Ayto Heinrich_Dressel Antimano Harsacharita Astrogyne Ayamarca Mortorio Anthuridea Guindon Asparagus_dinteri Andrew_Bryniarski Multi_Link_Trunking_(MLT) Ardevilla Hippeastrum_bulbulosum_var._pulverulentum Mordellistena_lodingi Hemichaena Arthroleptis_variabilis Anos_1140_a.C. Hotel_Dusk Hesdigneul-lès-Béthune Historia_de_Tuxtla_Gutiérrez Hagia_Sofia Antonio_Bofarull_Brocá Hapteno Historia_del_petróleo_en_la_Argentina Ascensión_Hernández_de_León-Portilla Asociación_de_Fútbol_de_Lesoto Misil_antisubmarino Arius_sumatranus Historia_clínica Milwaukee_Road_class_EP_1_EF-1_EF-2_EF-3_and_EF-5 Andreas_von_Holst Idioma_teribe-térraba Hugo_Otilio_Delgadillo_Mejía Apolo_(La_Paz)

html map