Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

MOA_2007_BLG_192-L_b Medalla_de_la_Distinción_Laboral Miguel_Gutiérrez_Correa Mazmorra_(juegos) Luis_Undurraga_Garcia-Huidobro Publications_of_the_Carnegie_Institution_of_Washington Rafael_Hardisson_Espou Maromba_dandrettai Memé_Cáceres Media_armonica Medw Microrregión_de_Jequie Granero_de_norteamérica Ramanujacarya Marià_Bordas_i_Flaquer Radín Maja_Tatić Maria_Stella_Márquez_Zawadzky Queirúa Prisciliano_Sánchez_Padilla Mezquita_Nacional_de_Malasia Reguisheim Louis_Leplee McGuire_AFB_(Nueva_Jersey) Michiana_Shores_(Indiana) Gran_Premio_de_Canada_de_1997 Los_contemporáneos Metro_(cantante) Mesorregión_del_Bosque_Pernambucano Luis_Bouza Marco_Antonio_Boronat Lucile_Hadzihalilovic Gran_Casino_de_El_Sardinero Región_de_Brest Gonzalo_Fernández_de_Córdoba,_III_Duque_de_Sessa López_(desambiguación) Luis_de_Francia_y_de_Brabante,_conde_de_Evreux Rally_de_Suecia_de_1976 Gobierno_en_minoria Loba_(canción) Pseudopilocereus_pentaedrophorus Megaclinium_lanuriense Gran_logia_del_uruguay Púrusa Pubilaria_planifolia Maschalocorymbus Los_Indios_(Texas) Marisma R-56_(misil) Realejo_de_Abajo Luis_Flores_Ocaranza Puentes_colgantes_más_largos_del_mundo Preones Manuel_Gahete Premio_Wolf_en_Arte

html map