Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Convento_del_Espíritu_Santo_(El_Puerto_de_Santa_María) Denominación_sistemática_de_elementos Día_de_Europa Crisanto_Luque_Sanchez Copago_médico E125 Deutsche_Borse_AG Cueva_del_Viento Crocidura_olivieri_anchietae Crèvecœur_le_Petit Desequilibrio Doble_vida_(desambiguación) Dambel Diego_Quiroga_y_Losada American_Fern_Journal Alma_Lavenson Copeton_tiranillo E_E_G Ana_María_Luisa_de_Orleáns_de_Montpensier Ames_(Nueva_York) Allium_virescens Dactylispa_longicuspis Dromas_ardeola Cultivos_hidropónicos DSM_V Druhyus Alpujarra Economia_en_la_Edad_media Distrito_de_Chiman Amaranthus_blitum_subsp._emarginatus Doraturini E_Fullfilment Dionisio_Scarlatti_y_Aldama Distrito_de_dietikon Cortina_(finca_en_la_comarca_de_Sayago) EADS_Mako/High_Energy_Advanced_Trainer Dirección_General_de_Aeronáutica_Civil_(Honduras) Dudleya_lurida Cristovision Alicurá Corte_de_digestion E_hiragana Drinos Discografía_de_Regina_Spektor Deuterodon_potaroensis Alfonso_Figueras Diócesis_de_Wheeling_Charleston Dontrien Eddy_Vanhaerens Edificio_Majestic Aleleví Alive:_The_Miracle_of_the_Andes D_L_Jones Ducados_Unidos_de_Jülich-Cleves-Berg Côte_Picarde

html map