Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Bob_Costas Chalicuchima Catching_Fire Bettina_Belitz Babesiasis Baltasar_Íñigo Baronía_de_Río_Tovía Babby_Daddy Brunerie Betizu_(desambiguacion) Bartolome_masó_m. Bathyraja_maculata Brändö Caatinga_Woodpecker Canton_de_Châteauroux_Ouest Batalla_de_santa_rosa_(costa_rica) Centaurea_humilis Bwana,_el_diablo_de_la_selva Banda_Florida Benito_Panunzi Big_Brother_Records Batalla_de_Bani_Walid Casas_Ibanez_(Albacete) Centro_Cultural_Islas_Malvinas Ban_de-Sapt Busardo_de_Hawai Broken_Años_ochenta Canton_de_Menton-Ouest Caryodendron Carlos_I_de_Hungría Cases_del_Senyor Batalla_de_Alcoraz Caritino_Maldonado_Pérez Canton_de_Mennetou-sur-Cher Britópolis Carmen_Chacon Carlos_Liscano Calabro Casa_de_las_flores_(Belgrado) Belhestar Castillo_Ripalda Cereaceae Brahmá_(dios_de_varias_cabezas) Bigger_than_Jesus Bursera_lonchophylla Barcelona_Televisio Buronson Boyuibe_(municipio) Camino_del_cid Calefon_termotanque Campiñas_de_Jaen Celucos_(Cantabria) Caravan_(banda) Bulman Castillo_de_Freundsberg

html map