Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Maria_Firmina_dos_Reis Push_the_Button Los_salvajes_(libro) Mesías_Guevara_Amasifuén Luis_Antonio_Marin_Murillo Puente_giratorio Mendez_Magarinos Puerto_Francés Real_Audiencia_y_Chancillería_de_Valladolid Martinez_Monje Maria_Armanda_Pires_Falcão Maximiliano_de_Baviera Los_Kingsmen Ready_to_wear Malacho Meadow_(Texas) Protocobitis_typhlops Miguel_Ángel_Cordero_Sánchez Presión_intracraneal Midriasis Melgaco_(Para) Massoud God_-Leb Real_Villa_de_la_Isla_de_León Manaquín_de_cabeza_roja Los_Pilares_de_la_Tierra Medford_(Maine) Menajem_Mendel_Schneerson María_Castaña Purpura_trombocitopenica_trombótica Real_teatro_de_Glasgow Quebrada_Arenas_(Maunabo,_Puerto_Rico) Gran_Premio_de_Estados_Unidos_de_Motociclismo_de_2008 Mary_mccormack Pruski Línea_24_(TUZSA) Mandello_del_lario Premio_World_Fantasy Marco_Emilio_Lepido_(siglo_II_a.C.) Micromeria_dalmatica Lucentis Proyeccion_cilindrica María_Soledad_Toha Maisprach Lorqui Lockheed_C_5 Lotofire Quintana_del_Puente Liézey Puná Pyesia_elytropleuralis Microrregión_de_Pau_dos_Ferros Power_Rangers:_Furia_animal Pánico_(disco) Rangos_paramilitares_en_la_alemania_nazi

html map