Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Micrispa_pellucida Gouregina Malcolm_Ranjith Macadamia_integrifolia Marina_del_Reino_Unido Límite Lorry_lès_Metz Malthinus_brunneus Max_Baumbach Microrregion_de_Porangatu Raymond_Domenech Pragmatica_Sanción_de_1776 Premio_Malaga_de_Novela Luis_Ginocchio_Balcázar Real_audiencia_de_lima Principio_de_sustitución_de_Liskov Providencia_y_Santa_Catalina_Islas Malthodes_kyushuensis López_de_Peñalver Primera_Division_Venezolana_2003/04 Luis_Guzman_Barron_Sobrevilla Martí_Alsina Lugal_Ane-Mundu_de_Adab Matías_Ballini Ramón_Ferrenac Raza_sith Louise_attaque_(album) Pseudochromis_springeri Mansfield_(Texas) Livron MIG Magna_grecia Lophophora Purapel Pulsatilla_alpina_subsp._cantabrica Mecanográficos Maria_Antonieta_de_Borbón-Dos_Sicilias_(1851-1938) Rankin_(Illinois) Lucas_António_Silva_de_Oliveira Rafael-Jose_Diaz Rafael_Méndez_Martinez Mary_Bell Metro_Station_(álbum) Michel_Vacherot Miguel_Bosè Raimundo_Saporta_Namias Premio_Miguel_Ángel_Asturias Procurador_del_Común Melchor_Linán_y_Cisneros Rafael_Ortega_el_Gallo Mas-Saint-Chély Greeneocharis Price_(Wisconsin) Miguel_Nunez_de_Sanabria Mercedes-Benz_R107

html map