Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Celosia_marylandica Belo_horizonte Boneheads Basílica_de_san_zenon Cephalocereus_gounellei Borsalino Bolboleaus_quadriarmigerus Cessna_425 Cautivo_(Chayanne) Blancos_de_Rueda_Valladolid Cantón_de_Carrillo Centro_de_artes_escénicas_de_Tel_Aviv Bernabé_Lopez_Calle Cabezón_aliblanco Bernard_Dubourdieu Camara_de_Television Bailey_Howell Beerawecka Bien Bachillerato_(francia) Año_1223 Campanula_arcuata Bartolomé_I_Ghisi Cay_Qel_Droma Catedral_de_Nuestra_Senora_del_Rosario_de_Girardota Carlos_Fernando_de_Medici Bay_Networks Calentamiento_climático Calle_110–Cathedral_Parkway_(línea_de_la_8_Avenida) Buñol Canton_de_Thonon-les-Bains-Ouest Bussiere-Boffy Caracolofono Banco_de_Pagos_Internacionales_de_Basilea Campeonato_manomanista_1942 Canción_Nacional_de_Chile Buire_au-Bois BAP_Quiñónes_(FM_58) Campeonato_del_Mundo_de_Rallyes Bogota_Straße Bodegon Boating_Buddies Big_Spring_(Misuri) Campeonato_Central_de_Rugby_2008 Cayo_Madrisquí Calatayud Bela_III_de_Hungria Ceramica_pintada_gris Carmen_Romano CNN_+ Chamaecissos Carolina_de_Nassau-Saarbrücken Barzy-sur-marne Barrio_(Teverga) Canet-en-Roussillon

html map