Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Achillea_lenensis Administración_del_ciclo_de_vida_de_productos Adolfo_Lima Consorcio_de_Transporte_Metropolitano_del_Área_de_Malaga Codo_arabe Xan_(desambiguación) Vias_Romanas_en_Europa:_Ruta_de_la_Plata Albert_Villaró Abadox Conde_de_Snowdon Conon_de_Béthune Clorofonia Venerable_Hermandad_de_Nuestra_Senora_Mediadora_de_la_Salvacion Vincent_van_Gogh Clon_de_Spider-Man Acido_chenodeoxicólico Viagrande Coma_(música) Club_Deportivo_Azogues Conde_Duque_de_Olivares A_Stahl Club_y_Biblioteca_Mariano_Moreno Columbia,_Carolina_del_Sur Xenopeltis Al_Rajhi Concierto_para_piano_n.º_7_(Mozart) Ais William_Sunsing Complejo_de_Ulises Ciudad_de_los_niños Condiciones_de_frontera Zhao_Luorui William_walker Accidente_ferroviario_de_Dolores_de_2008 Yūsuke_Urameshi Vicia_taquetii Cine_en_1921 Abeja_de_Tellian_de_Magreb Christophe_Roger-Vasselin Vinovo Zhivotnovod Chesney_Allen Condado_de_Clarke_(Georgia) Abdul_karim_qasim Clover_Creek_(Washington) Ciclismo_en_Cantabria Combate_de_locumba Comando_de_Regiones_Aéreas Aichryson_subvillosum Chicos_de_Fábrica Clusiophyllum Consejo_Europeo Adaiphrotermes Chileros_de_xalapa Wintzenbach

html map