Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Angraecum_cephalotes Apotropaico Hyoscyamus_auriculatus Anneville_la_Prairie Himno_de_melilla Henri_Thiébaut Ara_general_belgrano_(c_4) Arisarum_balansae Hi-5:_Some_Kind_of_Wonderful Höllentalferner Minujin Arabesco Astragalus_epiglottis_var._asperulus Arboretum_y_jardines_de_montana Hoevel Mordente Hahn Habranthus_spathaceus_var._angustus Grupos_balint I_miracoli_accadono_ancora Harana_Valle_de_Arana Holly_Hill_(Florida) Arceniega Guardia_Piemontese Guarda_(distrito) Haworthia_chloracantha_var._variegata Hache_Team Mirjam_Horwitz Movimiento_para_la_Reforma_Europea Andy_Khachaturian Ava_(Illinois) André_el_Gigante Munami Harry_Ruby Monlezun Hilfswissenschaftler Hotel_Dusk_Room_215 Annatell_un_paso_hacia_la_música Ministerio_de_Medio_Ambiente Antonio_Dominguez_Hidalgo Mina_La_Jayona Asambleas_demócratas_de_Washington,_2008 Gāiatri Análisis_en_serie_de_expresión_génica Historia_de_Etxarri_Aranatz Hypoestes_aristata_var._macrophylla Anquises Hyphaenia_shapaensis Anepsicus_brunneus Antiguo_Hospital_de_San_Agustín_(Burgo_de_Osma) Atalaya_de_Arrebatacapas_(Torrelaguna) Arabe_levantino Autodefensas_Campesinas_de_Cordoba_y_Urabá Hospital_de_Marina_de_Cartagena Arcterigone_pilifrons

html map