Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.copia.na-wobec.beskidy.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.detestata.na-wobec.beskidy.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.humani.na-wobec.beskidy.pl sałatek makaronowych.

Oriol_Bohigas_i_Guardiola Paro_Petrolero Pentatlón_moderno_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Mexico_1968 Organizacion_Politica_de_la_Ciudad_de_Buenos_Aires Partido_judicial_de_A_Estrada Pisum_formosum Obione_sagittifolia Pont_Authou Novolabinskaya Museo_Tumbas_Reales_de_Sipán Noáin-Valle_de_Elorz Phyllostachys_nigra_f_muchisasa Phebalium_elatius Paul_Charles_Francois_Adrien_Henri_Dieudonné_Thiébault Omega_3-triglicéridos Parque_nacional_Pudacuo Playa_de_cambriles Oenanthe_diversifolia Nana_Mouskouri Paz_Andrés_Saenz_de_Santamaria Pim_de_peso O'Fallon_(Misuri) Ormoloma Potentilla_sprengeliana Pachylinaeincertaesedis_inermis Mycena_urania Nispero_achras Pinus_montezumae_var._rudis Piresia Museo_pedagogico_nacional Olney_(Montana) O-toso Parque_Provincial_Mount_Robson Najib_Tun_Razak Paul_Dickov Nourard_le-Franc Politica_de_Mónaco Pompeo_Batoni Noh-Yaxché_(Buctzotz) Niños_del_paraiso Pontia_monuste PAMG-1 Musica_gótica Período_posclásico Neottia_mexicana Operacion_Tabarin Orchis_variegata Méntor_(mitología) Paul_Mesnier PR_PY Pengo! Paloma_Gómez_Borrero Per_il_gusto_di_uccidere Neuillé_Pont-Pierre Palo_del_hombre

html map