Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Charadrophila Bicentenario_de_la_Independencia_de_Chile Barsboldia BibDesk Bon-Encontre Bob_orton_jr Biblioteca_de_música_Pendlebury Cernay-les-Reims Bahía_de_Bangkok Casal_de_loivos Brave_Story Año_389 Carta_puebla Buneíno Batalla_de_Sainte_Foy Cancarix Barbus_collarti Bandera_de_santa_eulalia_de_oscos Carlos_Pellegrini_(subte_de_Buenos_Aires) Bow_Wow_(rapero) Beaumetz_lès_loges Centimano Caballeria_numida Barthélemy_d’Herbelot_de_Molainville Año_759 Camilo_Romero_(politico) Brunsvigia_rosea_var._pudica Bart_el_Genio Caja_Especial_Navidad Cecil_B_De_Mille Betonica_psilostachys Cairns_Taipans Baġlan_(city) Brachystele_lechleri Castillo_de_Olvera Calle_Canal_(línea_de_la_7_Avenida_Broadway) Carlos_Maximiliano_Estévez Basename Cabo_Alava Casas_de_Millán Cervera_(Lerida) Cerys_Matthews Cassida Carlos_Llamos Bromus_vulgaris Año_1057 Brogden_(Carolina_del_Norte) Caja_de_Conversión_(Argentina) Banjo_kazooie_(saga) Begona_lasagabaster Cesar_Vichard_de_Saint-Real Billboard_Hot_Digital_Songs Base_Molodezhnaya Bützfleth Broma_(molusco)

html map