Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Zine_el-Abidine_Ben_Alí Consejo_Interterritorial_del_Servicio_Nacional_de_Salud_de_España Codice_Mendocino Weilheim_an_der_teck Aceite_de_marsopa Cirugía_del_tórax Clásico_de_Rosario Clasificación_Vox-ATypI Club_Hipico_El_Montanyà Adela_Akers Zankoku_na_tenshi_no_tēze Yoshimatsu_Yamamoto ASTRO-E Chatham_(condado_de_Barnstable,_Massachusetts) Citibank_Plaza Congelada Villers_le-Chateau W_B._C. Adrar_(desambiguacion) Convencion_de_Yaoundé Verbena_morada Victoria_de_los_Ángeles Alberto_Rionda Advanced_SubStation_Alpha Aegus_laevicollis_taurulus Abjuración Volkswagen_Golf_VII Academia_Hanlin Abadia_de_Lagrasse Acilius_canaliculatus Venalidad Civilization_(saga) Academia_de_Futbol_Tahuichi_Aguilera Comisaria_del_Vaupes Constante_pitagorica Commonwealth_of_Puerto_Rico Alberto_Paloschi Club_Atletico_Talleres_(Cordoba) Chelkha Abrus_minor Xabier_Zabaltza Vaison Citostático Chernes_rhodinus Checos_argentinos Adolfo_Gonzáles_Chaves_(partido) Alberto_Álvarez_de_Cienfuegos Clavelones Christian_Lattier Villárdiga_(Zamora) Clavellinas_deshilachadas Ciudad_de_Jost Washingtonia_filifera_var._microsperma Abadía_de_Retuerta Woese

html map