Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Distancia_media_del_Sol_a_la_Tierra Distrito_de_San_Anton Dong_Bang_Shin_Gi Czesława_Kwoka Dona_Santos Dia_de_la_Radio Dialeurodes_adinobotris Alkekengi_pubescens Conversion_de_coordenadas_ecuatoriales_a_coordenadas_horizontales Cymbidium_hojas_de_Aloe Cultura_de_Khvalinsk Allenopithecus Cyathopoma_nishinoi Dorcacerides Dispositivos_intrauterinos Ecole-Valentin César_Chávez Dicladispa_hastata Algoritmo_de_ordenacion_natural E_161c Cérices Delfín_Fernández_Martínez Demografía_de_Angola Cueva_de_la_canaleja Diputada_Alzate Culebrinas_(San_Sebastián) Dope_Hat Deflación Copa_del_Rey_de_Balonmano_2014 Divinyls_(album) Cyc Ecole_Nationale_Superieure_des_Beaux_Arts Departamento_Nacional_de_Planeación Cota,_Cundinamarca Cupressus_pygmaea Cómplices_del_Conde_Olaf Día_de_la_Canción_Criolla Alinghi Dauresia_alliariifolia Alvaro_Cuesta_Martínez Dambach-la-Ville Duque_de_Eslavonia Cooperativa_provincial_agraria_y_ganadera_san_isidro Duboisialestes_bifasciatus Distrito_de_Nishitama_(Tokio) EEPCO Dos_hombres_y_un_destino Cora_de_Niebla Dero_Goi Dzynilor Ana_Santos Alicia_de_Sajonia-Coburgo-Gotha Danger_(canción) Disquamia César_Pinares

html map