Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Monomma_sudanicum IajurVeda Hemipyxis_sibuyana Gualdo_(Italia) Asterophyllum_tinctorium Hector_Sánchez_López Huracan_John_(2006) Antonio_Carlos_Cerezo Asura_(desambiguación) Modelo_IS-LM Auger-saint-vincent I''s Hora_cargada Haux_(Pyrenées-Atlantiques) Historia_de_la_Unión_Civica_Radical:_los_años_1990 Haplogrupo_L3_(ADNmt) Gurzelen Ayu_(desambiguacion) Hy Gypsy_Heart_tour Monocesta_coryli Augustin_Robespierre Gymnocalycium_valnicekianum Henry_De_Gibert_El_Futuro_Político_de_Espana- Güemes_(Bareyo) Hanalei_(Hawái) Hyptis_barbata Monasterio_de_San_Benito Andryala_ragusina_var._lyrata HMS_Queen_Elizabeth_Nuevo_CVF Missa_brevis_n._5_(Mozart) Hydrodynastes Anna_Petrovna_de_Rusia Guayacanes,_San_Pedro_de_Macorís I.M._Vinográdov Henry_Le_Châtelier Henry_Francois_Becque Asociación_Británica_e_Irlandesa_de_Zoos_y_Acuarios Asociacion_de_academias_de_la_lengua_espanola Monasterios_del_Monte_Athos Apóstol Anemone_collina Historia_de_las_islas_Georgias_del_Sur_y_Sandwich_del_Sur Mision_Permanente_de_México_en_Argentina Archeolarca_aalbui Antoing Motín_de_Sicilia Arroyo_sombrío Huerta_de_Valencia House_(serie_de_TV) Astor_piazzolla Higinio_Morínigo Gustavo_Adolfo_Garcés Autovia_de_Extremadura Idioma_palí

html map